Verankerd aan de Isles of Scilly

Reis 20193 Reacties

In Falmouth gaan de trossen los om 8u30. We vertrekken met een volle tank diesel en drinkwater want op de eilanden kunnen we deze voorraden enkel met vaatjes en gezeul aanvullen. Om 13u40 ronden we Landsend, het meest westelijk puntje van het Britse vasteland. Na 5 uur zeilen op de Atlantische deining laten we het anker vallen in Porth Cressa op St. Mary’s, het grootste eiland van de archipel.

Ten anker in Porth Cressa

Zoek de Amaryllis

We steken 40 meter ankerlijn, een ankerboei en hangen onze zelfgefabriceerde betonnen ‘buddy’. Dat gewicht van 12 kg houdt de laatste drie meter van de ankerlijn recht naar beneden bij weinig wind of wind tegen stroom. Zo geraakt de lijn niet verstrikt in onze gietijzeren kiel van 2,5 ton die 1,7 m diep steekt. We spreken uit ervaring.

De ankerboei drijft boven het anker en toont zo aan andere schepen waar het ligt. Het helpt vooral om een anker dat vastzit aan een rots, kabel of rommel te bevrijden. Buiten voordelen zorgt het ook voor miserie. Enkele Franse zeilers in kleurige onderbroeken raken verstrikt in hun eigen boei. Met een snelle duik in de koude zee ontwarren ze de knoop. Zo gefikst als je al weinig om het lijf hebt!

Dit  jaar hebben we geïnvesteerd in een nieuw Rocna anker. Het weegt 15 kg en wordt geroemd om zijn houdkracht. Het zorgt voor een gerust gemoed als we de Amaryllis alleen laten drijven temidden van andere jachten, wind en deining. Op de eilanden zijn geen jachthavens. We kiezen dus goede ankerplekken in functie van golven, weersomstandigheden en aantrekkelijkheid. Aan dat laatste geen gebrek.

Weelderige bloemen op het kerkhof van Old Town, St. Mary’s

De Isles of Scilly zijn een groep van 5 bewoonde en ongeveer 150 onbewoonde eilanden. Bijna allemaal in het bezit van de Britse Kroon. Ze liggen aan de warme Golfstroom waardoor het er zelden vriest. Vooral veel kale rots, mossen en varens maar ook subtropische planten. Het gekrijs van meeuwen, zuivere lucht en veel horizon geeft ons rust. De spierwitte zandstranden en het heldere smaragdgroene, maar koude water zijn niet te weerstaan. Ook wel nodig voor onze persoonlijke hygiëne want douches zijn er dun gezaaid. Soms biedt de lokale pub naast een inwendige verfrissing ook een uitwendige aan!

Met de ‘mini’ gaan we aan wal op het strand van St. Mary’s. Zo noemen we het opblaasbootje dat we in een handige tas meezeulen. Na wat oefenen lukt het ons om in 20 minuten het ingepakte spul volledig vaarklaar te maken. Direct aan het strand ligt Hugh Town, de grootste nederzetting. We kopen er lekkere taartjes en mooie kaartjes. Verder zonnen, zwemmen en een dagwandeling met picknick naar Peninnis Head. Overal mooie wandelroutes met prachtige vergezichten en de blik op oneindig.

Vuurtoren Peninnis Head

Enorme blokken kale rots

Na drie dagen St. Mary’s varen we een uurtje verder en gaat het anker naar beneden in ‘the Cove’. Een beeldschone baai tussen St. Agnes en Gugh. Beide eilanden zijn onderling met elkaar verbonden via een zandrug die overloopt met hoog water. Het is er zalig zwemmen! Puur natuur en veel meeuwen. In de pub ‘Turks Head’ eten we lekkere lokale steak. Op de enige boerderij ‘Troytown Farm’ lekken we ons te pletter aan ijs van St. Agnes koeien.

Een koe om van te lekken

Zicht op Kris en the Cove – aanschouw de zandrug

Ruig op Gugh

St. Agnes

Het laatste eiland dat we verkennen is Tresco. Ter hoogte van New Grimsby Quay vinden we een mooie ankerplek. Het eiland is in privaat bezit en wordt goed beheerd: harmonische ordening, bebouwing en organisatie staan op punt. Het vakantiegevoel overheerst.

Tresco in orde

Mooie huizen in Tresco

In het holst van de morgen verlaten we New Grimsby Quay

Maar aan alle sprookjes komt een eind. De weersvoorspellingen neigen naar onstabiel en wind uit de verkeerde richting.

In het holst van de morgen wenden we de steven naar het oosten en koersen via Wolf Rock en Lizard Point terug naar Falmouth.

De Isles of Scilly laten een onvergetelijke en avontuurlijke indruk op ons na. Dat we dat mogen meemaken is een voorrecht. We zijn er vanaf nu mee verankerd!

We zijn er vanaf nu mee verankerd

3 Reacties op “Verankerd aan de Isles of Scilly”

  1. Weer een hele mooie trip gemaakt..zo leuk met al die foto’s soms lijkt een rots op een haai…en Dirk ervoor…we horen weer van jullie…in een ander oord..goede vaart..liefs

  2. Krijg een krop in de keel…zovele mooie herinneringen met mijn Kumbi destijds (2010)
    Heerlijk om er weer van te kunnen genieten door jullie boeiend verhaal en prachtige foto’s. Dankjewel en goede vaart!!

  3. Kris Dirk, ben gaan zoeken op een kaart waar jullie zijn en inderdaad wat een prachtige eilanden groep en op dit zoektocht kwam plots boven dat vanaf 26/8 er een programma op nederland wordt uitgezonden….op reis…waar het over deze eilanden gaat (dat denk ik dan toch aan de reclame te zien). Heb het genoteerd in mijn agenda en ga er zeker naar kijken.
    Aalle beelden en jullie verhalen spreken wel tot een zalige verbeelding! Geniet maar en sla zoveel mogelijk info en geweldig gevoel op!
    op naar de volgende etappe….ben al nieuwsgierig

    grtjes Karin

Geef een antwoord