Onze tocht naar de Oostzee verloopt voorspoedig. Mee dankzij een extra bemanningslid. Dochter Laurie monstert aan als volmatroos voor de eerste week.
Eerst gaat het richting Scheveningen waar we tram 16 nemen naar het bestuurscentrum van Nederland: Den Haag. Daar constateren we dat het niet vlot met de regeringsvorming. Ze palaveren al 100 dagen maar zitten nog lang niet aan het Belgische record van 541 dagen!
Met de meeste bezienswaardigheden per vierkante km van Nederland, ademt Den Haag volop cultuur en historie. We genieten volop van onze stadswandeling en maken een tussenstop in de Boterwaag voor heerlijke kaastaart.
Het centrum van Den Haag heeft de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan. De vele nieuwe regeringsgebouwen hebben de stad een spectaculaire skyline gegeven. De architecten zijn van nationale en internationale naam en faam. Architectonisch hoogstandje is het stadhuis van Richard Meijer. Het witte gebouw kreeg de bijnaam ‘Ijspaleis’. Oude en nieuwe architectuur vormen een bijzondere symbiose.
Daarna is het alle hens aan dek. De wekker staat om 5u. De stroming op de Noordzee is fel en je kan hem best te vriend houden. De wind zit goed en we zeilen in 12 uren naar Texel. In Oudeschild staat het scheepslog op 62 zeemijlen of 115 km.
De dag daarop huren we een fiets en trappen 42 km in het rond. Texel is het grootste Waddeneiland en biedt zonder twijfel de meeste afwisseling.
Texel ligt voor veel vogels op een ideale plek om een tussenstop te maken of om er te broeden. Veel vogels vliegen niet graag over open zee en volgen op hun jaarlijkse trek daarom zoveel mogelijk de kustlijn van Noordwest-Europa. Met het voedselrijke Waddengebied naast de deur vormt Texel een prima plek om bij te tanken. Langs de Waddendijk liggen diverse bijzondere natuurgebiedjes die een belangrijke broed- en foerageerplek vormen voor talloze vogels. Zo passeren we ‘Utopia’ waar we dankzij de verrekijkers van Vogelbescherming Nederland een uitstekend zicht hebben op broedende grote sterns. Die maken gretig gebruik van de schelpeneilandjes die in het gebied zijn aangelegd. Ooit was dit landbouwgebied.
Texel heeft ongeveer net zoveel schapen als inwoners! Van beide leven er een kleine 14.000 op het eiland. In het voorjaar komen daar nog 17.000 lammetjes bij. Ze dartelen en springen in de wei. Het eiland ruikt naar schaap. We snuiven de geur gretig op. Texel heeft een eigen schapenras ‘de Texelaar’ en een eigen bier ‘Texels’. Dirk prefereert de ‘Skuumkoppe’, de meisjes ‘Texels Wit’. Dat smaakt na een hele dag genieten van weidse vergezichten, de wind in je haar onder de onmetelijk hoge luchten. Fietsen door de duinen. Liggen in het zand en in het gras, de zon op je gezicht.
Almaar verder gaat het naar het noorden. Als de wind het laat afweten is er de motor.
We spelen afwisselend voor boegbeeld en wanen ons in het paradijs.
Het boegbeeld is de versiering onder de boegspriet van een zeilschip. In de tijd van de Vikingen hadden ze nog wel een functie en werden ze op de voorkant van het schip geplaatst als bescherming tegen zeemonsters.
Ondertussen zijn we veilig aanbeland op de Oostzee.
3 Reacties op “Texel met evenveel schapen als inwoners”
Echt fijn om jullie blog te lezen! Na een verfrissende snorkelbeurt waarin we weer mooie vissen gezien hebben, een pastiske naast mij, de corsicaanse bergen voor mij. En dan jullie verhaal lezen … da’s genieten 🙂 Bedankt!
Downloads 0day Scene Club-Music 1990-2017 Private FTP
https://0daymusic.org
Ziet er weer een boeiend reisje uit. Groetjes uit Kopenhagen.