Ronddolen in het UNESCO Werelderfgoed Wismar en Stralsund

Reis 20171 Reactie

Stralsund en Wismar zijn typische voorbeelden van middeleeuwse Hansesteden. Het netwerk van kleine straatjes is goed bewaard met mooi gerestaureerde huizen, kloosters en kerken in baksteengotiek.

Heilgeistkloster Stralsund

Radhaus Wismar

Wasserkunst Wismar

Overal in de buurt van de Oostzee zijn Hanzesteden te vinden. Vanaf de 12de eeuw werd in noord Europa internationaal druk gehandeld. Het vrachtschip van toen was de kogge. Kooplieden vormden ‘Hansa’s’ en reisden samen rond. Dat economisch verbond bracht steden welvaart, cultuur en bedrijvigheid. Er ontstond een heuse competitie voor de fraaiste en grootste kerken.
De 6 rode bakstenen kerken in beide steden zijn uitzonderlijke voorbeelden van religieuze baksteengotiek. Elke steen werd met de hand vervaardigd en aangebracht. Aan de Sint Nicolaikirche werd gebouwd van 1381 tot 1487. Op zondagmorgen kruipen we in de houten banken en laten de orgelpijpen los op ons gestel. Door de hemelse klanken voelen we ons klein en vergankelijk.

Orgelconcert in Sint Nikolaikirche Wismar

Sint Marienkirche Stralsund

Sint Nikolaikirche in baksteengotiek

In de Sint Georgenkirche stuiten we op een enorme fallus die zondige gedachten opwekt. Drift en wellust in de kerk! Een ongewoon beeld. Het blijkt een attribuut voor de Faust voorstelling die er loopt: “Goethes berühmte Geschichte eines Menschen, der vom Himmel die schönsten Sterne vordert, und von der Erde jede höchste Lust. Und wie er zur Durchsetzung seiner Interessen sogar mit dem Teufel paktiert.”

Sint Georgenkirche Wismar

Fallus in de kerk

Faust voorstelling

Beide steden maakten van 1945 tot 1990 deel uit van de DDR. Veel historische panden raakten verwaarloosd en uitgeleefd. Ondertussen herrijzen Wismar en Stralsund vanonder het stof. Veel monumentale gebouwen werden gerestaureerd. Ontelbare projecten staan in de steigers.
Tijdens het kuieren door de stad stuiten we plotseling op een ‘Trabant’. In de DDR de enige betaalbare volksauto. Oost-Duitsers stonden er jarenlang voor op de wachtlijst. Ondertussen zijn we 27 jaar verder. Fijn dat die tijd achter de rug is. Niet zeker? Kijk dan naar de film ‘Das Leben der Anderen’ over de inmenging van de Stasi (Staatsveiligheidsdienst) in je privéleven.

Vliegende Trabant voor

Niet-vliegende Trabant achter

Tot slot nemen we afscheid in stijl. In het ‘Brauhaus am Lohberg’ te Wismar, dat bestaat sinds 1452, drinken we Wismarer Pilsner en Wismarer Mumme. Dat laatste bier volgens recept uit de Hansetijd. Kris laat het zich bijzonder smaken!

Een Mumme voor Kris

Een reactie op “Ronddolen in het UNESCO Werelderfgoed Wismar en Stralsund”

  1. Wij hadden vroeger thuis een Wartburg ! Niks speciaals, het reed en daar was alles mee gezegd. De westerse versie v d trabant dus .
    Kris , je ziet er goed uit ! Komt dat door de mumme, het buiten leven of alles samen ?

Geef een antwoord