Oog in oog met een ijsbeer

Reis 20176 Reacties

In acht uren zeilen we van Denemarken naar Duitsland. We komen terecht in een stukje puur natuur: de Kubitzer Bodden met de oevers van Rügen in het oosten, het prachtige eiland Hiddensee in het noorden en de mooie stad Stralsund in het zuiden.
In de DDR-tijd waren veel natuurgebieden niet toegankelijk omdat de militairen het opeisten voor de koude oorlog of omdat de partijtop er vakantie vierde. Nu zijn toeristen en bootjes welkom. Ze treffen er uitgestrekte stranden, bossen, heidevelden, meren en moerassen aan. Stralsund is een verhaal apart, daarover later meer.

Volgende etappe is Warnemunde, de badplaats van Rostock. Het is druk op zaterdag. Een gigantisch cruiseschip lost duizenden passagiers aan de kade. Als mieren zwermen ze uit. Ook stedelingen komen genieten van zon, water en zee. De vele stalletjes met gerookte vissen doen gouden zaken. We smijten ons mee in het hele gebeuren.

Paling, heilbot en zalm

De dag erop varen we via de rivier Warnow naar Rostock en meren na een uur de Amaryllis vast aan de stadskade. Van de Mecklenburger Hanzesteden heeft Rostock zich het meest doorontwikkeld tot een moderne havenstad. Ze was de grootste van de voormalige DDR. Het historisch centrum heeft erg geleden onder de bombardementen van de 2de Wereldoorlog maar bekoort.

Even uitblazen op de heupen van een slanke schone

Rathaus Rostock

Het barokke stadhuis verbergt sinds 1729 een gotische stenen gevel met 7 torentjes en domineert de Nieuwe Markt. Vele kerken sieren de stad. De Nikolaikirche, gesticht in 1257, werd opvallend verbouwd. Toren en dak herbergen kantoren en woningen met dakterrassen. Zonnepanelen leveren duurzame stroom. De riante gebedsruimte dient voor concerten en tentoonstellingen.

Nicolaikirche

In het cultuurhistorisch museum stuiten we op ‘Entartete Kunst’. Ontaard volgens de nazi’s want geen arische kunst. De in beslag genomen kunstwerken werden getoond tijdens schandaalexposities, op de brandstapel gegooid of aan buitenlandse liefhebbers verkocht. Het gaat o.a. om werken van Barlach, Klee, Kandinsky en Christian Rohlfs. Die laatste weet ons bijzonder te charmeren. Ook de mooie Art Nouveau figuur van het drinkende meisje door Victor Seifert van 1922.
Regelmatig botsen we op exposities over het ellendige oorlogsverleden van Duitsland. Laatst nog in een kerk waar vermoorde opposanten van het naziregime in beeld kwamen met citaten en gruwel. Men gaat het verleden hier niet uit de weg.

Het drinkende meisje

Hoewel gesloten, forceren we ons de toegang tot de zoölogische collectie van de universiteit van Rostock. Daar komt Dirk oog in oog te staan met een enorme ijsbeer. Wat is dat schrikken! Wat is die groot! We overleven ternauwernood.
We spotten een opgezette bruinvis met skelet aan de muur. Toch liever de levenden rondom de Amaryllis. We gaan naar ze op zoek en kiezen vlug het ruime sop.

Oog in oog met een ijsbeer

De bruinvis van Rostock

De meertouwen komen terug aan dek in ‘Insel Poel’ waar rust, kleinschaligheid, landelijkheid en natuur overheersen. Voor 5 euro huren we een fiets en kiezen voor de vuurtorenroute over 20 km zandwegen. Met tussendoor een duik in de Oostzee kan deze dag weer niet stuk.

Fietsen tussen de graanvelden van Poel

6 Reacties op “Oog in oog met een ijsbeer”

  1. volgens de mooie foto’s die we telkens krijgen ziet het er naar uit dat jullie weeral een leuke reis maken met goed weer. En zo reizen wij weeral een stukje mee…
    geniet er van
    beste groetjes
    eddy & marie-louise
    ps op de luchthaven van Anchorage/ Alaska staat ook zo’n opgezette reuzenijsbeer: het is idd even verschieten 🙂

  2. Gigantische boten, zo’n cruise schepen. En een reuzebeer, goed dat je hem niet levend tegen het lijf liep ! Dát zou verschieten zijn !
    En 20 km door zandweggetjes, zwemmen …jullie conditie op peil aan het houden ?

Geef een antwoord