Moin Moin

Reis 2017

Door de aanhoudende sterke westenwind met hevige buien en windstoten tot 7 Beaufort blijven we beschut liggen op de Schlei. Het is een mooie fjordachtige rivier van 100 tot 300 m breedte ten noorden van Duitsland in Schleswig-Holstein. Ze gaat 22 zeemijlen landinwaarts. Aan het einde ligt de stad Schleswig.

Rond het jaar 770 ontstond daar de nederzetting Haithabu. In de periode dat de Vikingen op het hoogtepunt van hun macht stonden, was de handelsplaats de grootste in het toenmalige Denemarken. De strategisch gelegen plek ligt ver landinwaarts en is goed beschut. Er is een vlotte verbinding naar de Oostzee waarvan de smalle monding Schleimunde goed te verdedigen valt.

Langs de oever van de Schlei

Maasholm aan de Schlei

Zelfs de Noordzee ligt binnen handbereik. Als je de handelswaar 15 km over land westwaarts transporteert kom je aan de Treene en vervolgens de Eider. Een bijna perfecte waterweg tussen Oost- en Noordzee.
In de 11de eeuw ging de stad teloor bij plunderingen en vernietiging door de Westelijke Slaven.

Met de Amaryllis verkennen we de eerste 6 zeemijlen. Daar treffen we de schilderachtige dorpjes Maasholm en Arnis.

Maasholm

Arnis

In onze Duitse vaargids spreekt men respectievelijk van ‘Malerisch’ en ‘Idylle am grĂ¼nen Ufer der Schlei’. Nu klein maar in de 17de eeuw hyperactief met handelsvaart en visserij. Haring en paling hebben velen gered van de hongerdood. Enkele rokerijen zijn gebleven en dat laten we ons smaken. De vissen zijn nu verdwenen.
De gerookte worsten hebben hun plaats ingenomen. De omvang van de mensen neemt toe…

Dan maar bewegen! We wandelen ons te pletter.
Langs het verlaten strand en de golvende akkers.
Naar het Vogelnatuurreservaat aan zee waar we jonge hongerige ‘Rauchschwalben’ spotten met opengesperde bekjes in het gelid. En die ouders maar af- en aanvliegen. Wat een beestenwerk.
In de Duitse taal roken ze bijna alles zou je denken, zelfs de zwaluwen. Laat je niet vangen, het gaat hier over boerenzwaluwen.

Het Oostzeestrand

Melkbevoorrading onderweg

De mensen zijn vriendelijk en begroeten ons steevast met ‘Moin’. Soms ‘Moin Moin’. Dat staat niet in onze beperkte Duitse woordenschat. Een afkorting van guten Morgen? Na dagen van vertwijfeling trekken we onze stoute schoenen aan en informeren bij een inboorling naar het gebruik. Het is een lokale groet die je kan vertalen als dag, hallo, hoi,… De groet is aan een ambitieuze opmars bezig in Duitsland. Ondertussen zijn we volleerde gebruikers.
Moin Moin!

Daaaaaaaaaaaaaaaag