We meren vast in de charmante haven van Klintholm voor een bezoek aan de machtige kliffen van Møns Klint.
Lang geleden lag Denemarken onder de zeespiegel. Veel algen en dieren met kalkrijke schalen en schelpen bevolkten de zee. Na miljoenen jaren van afzetting vormden zij kalklagen van wel 50 m dikte die vervolgens door bewegingen tijdens de laatste ijstijd werden samengevouwen en -geperst tot Møns Klint.
We trekken onze wandelschoenen aan, sjorren de rugzak om en nemen de bus naar het vertrekpunt. Vervolgens gaat het 10 km langsheen de bovenste rand van de afgrond. We kijken regelmatig loodrecht naar beneden. Op 128 m hoogte aanschouwen we de eindeloze vlakte van de Oostzee. In de verte doemt de zuidkust van Zweden op met fijne herinneringen aan onze reis van verleden jaar. We dromen weg bij het idee dat alles hier 70 miljoen jaar geleden begon!
Dronningestolen, de voormalige stoel van de koningin, is ondertussen in zee verdwenen. Gezeten op de klif met die naam, speurde zij de horizon af naar haar gemaal de Klifkoning die verwacht werd na een lange zeilreis.
Gemiddeld verdwijnt jaarlijks 2-4 cm landmassa. Dat er ineens 30 meter instort is niet ongewoon. Joepie, we zijn nog met twee!
Liselund Park is het romantische eindpunt. Antoine de la Calmette ontwierp aan het einde van de 17de eeuw een woning met tuin voor Lisa, zijn vrouw en geliefde. Langsheen het Djævlekløften ravijn dalen we met veel trappen naar zee. Daarna terug naar boven, een historisch terrasje met een lekker stuk gebak en de bus terug.
Volgens de gezondheidsapp hebben we 78 verdiepingen op de teller!
4 Reacties op “78 verdiepingen in Møns Klint”
Hoe mooi is het daar!
Prachtige rotsen en horizon. Weer een reis vol fijne herinneringen!
Mooie foto’s ! Zo’n uitstap kruipt toch in de benen, of niet ? Flink wat kilometers afgelegd ! Een gebakje is dan ook meer dan verdiend.
Dit is alweer een reis met de natuur op z’ n puurst! Zo mooi. Jullie komen echt wel op ongerepte plekjes! Geniet er van. En dirk, goe bezig!! Je bent blijkbaar enorm aangesterkt om zoveel ‘verdiepingen ‘ te kunnen beklimmen